I Strona g堯wna I Wiadomo軼i I Kultura I Sport I Pogoda I Turystyka I Narty I Ko軼i馧 I

I Radio Alex I G這s Ameryki I Z peryskopu... I DH Zakopane I Telefony I Apteki I

I Reklama I Og這szenia I Muzyka I Video I Galeria I Archiwum I O Watrze I
Smak Ma這polski

(27.08.2006) Anna Karpiel: "Jak smakuje Ma這polska, mo積a by這 si dowiedzie podczas P馧fina逝 II Ma這polskiego Festiwalu Smaku, kt鏎y odby si w sobot w Zakopanem na R闚ni Krupowej. Impreza zorganizowana przez Wojew鏚ztwo Ma這polskie i Ma這polski O鈔odek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach by豉 okazj do zaprezentowania producent闚 篡wno軼i z naszego regionu oraz produkt闚 i potraw regionalnych. Po p馧fina豉ch w czterech miastach Ma這polski - O鈍i璚imiu, Nowym S帷zu, Tarnowie i Zakopanem 9 i 10 wrze郾ia odb璠zie si wielki fina w Krakowie.
Festiwal jest nowym i bardzo ciekawym pomys貫m na promocj Ma這polski. Organizatorzy chc pokaza, 瞠 Ma這polska ma nie tylko ciekaw histori i wiele atrakcji turystycznych, ale tak瞠 „sw鎩 smak”. To dziedzictwo kulinarne warto pokazywa i promowa. Opracowano nawet map ma這polskich przysmak闚, na kt鏎ej znalaz造 si m.in. oscypek, bundz, bryndza, 輳tyca i g鏎alska kwa郾ica. Produkt regionalny powinien by symbolem danego regionu i przyci庵a turyst闚 – taka jest idea festiwalu, kt鏎y ma wy這ni i promowa tych najlepszych producent闚 篡wno軼i w naszym wojew鏚ztwie.
Jak podkre郵a dyrektor Ma這polskiego O鈔odka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, Adam 奸usarczyk – Z powodzeniem udaje si nam promowa produkty regionalne z Ma這polski. Przyje盥瘸j帷y do nas go軼ie chc smacznie zje嗆 i popr鏏owa potraw charakterystycznych dla danego regionu, kt鏎ych nie maj u siebie. Chcemy, aby kojarzyli oni smak z danym regionem.
W tym roku w zakopia雟kim festiwalu wzi窸o udzia szesnastu wystawc闚 z powiatu tatrza雟kiego, nowotarskiego, a nawet z My郵enic. Opr鏂z produkt闚 z mleka owczego, domowych wypiek闚 i miodu mo積a by這 spr鏏owa tak瞠 kilku ciekawych potraw – 簑ru na ma郵ance, korpieli z baranin oraz kapusty po g鏎alsku. Uczestnicy oceniani byli w czterech kategoriach: sery i inne przetwory mleczne, gotowe dania i potrawy, wyroby piekarnicze i cukiernicze oraz inne produkty. Wyboru dokona這 profesjonalne jury, w kt鏎ym zasiadali Theofilos Vafidis znany z programu „Europa da si lubi”, Tomasz Le郾iak – kucharz polskiej reprezentacji pi趾i no積ej oraz prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukiernik闚 w Krakowie Zbigniew Kurleto. Natomiast w plebiscycie swoje g這sy na najsmaczniejsze produkty oddawa豉 publiczno嗆. Nagrody dla wystawc闚 i publiczno軼i ufundowane przez Urz康 Marsza趾owski Wojew鏚ztwa Ma這polskiego wr璚zy Wicemarsza貫k Andrzej Sasu豉, a wy這nieni w konkursie i plebiscycie wystawcy zostali zaproszeni do krakowskiego fina逝".

Wyniki konkursu:
sery i inne przetwory mleczne: W豉dys豉wa Staszel z Dzianisza - 奸imaczki
gotowe dania i potrawy: Anna Zubek z Poronina - Korpiele z baranin,
wyroby piekarnicze i cukiernicze: Barbara Stanek - Derkliki
inne produkty: Andrzej J霩efczyk z Kro軼ienka – Mi鏚 spadziowy z Pienin

Wyniki plebiscytu:
sery i inne przetwory mleczne: Kazimierz Furczo z Le郾icy - Bundz
gotowe dania i potrawy: Gospodarstwo „U Pradziada” w Poroninie – Moskol z mas貫m czosnkowym
wyroby piekarnicze i cukiernicze: Maria Pyka z Nowego Targu – Baba dro盥穎wa
inne produkty: Andrzej J霩efczyk z Kro軼ienka – Mi鏚 spadziowy z Pienin

Foto-relacja (zdj璚ia Anna Karpiel):

I Strona g堯wna I Wiadomo軼i I Kultura I Sport I Pogoda I Turystyka I Narty I Ko軼i馧 I

I Radio Alex I G這s Ameryki I Z peryskopu... I DH Zakopane I Telefony I Apteki I

I Reklama I Og這szenia I Muzyka I Video I Galeria I Archiwum I O Watrze I