I Strona g堯wna I Wiadomo軼i I Kultura I Sport I Pogoda I Turystyka I Narty I Ko軼i馧 I

I Radio Alex I G這s Ameryki I Z peryskopu... I DH Zakopane I Telefony I Apteki I

Reklama I Og這szenia I Muzyka I Video I Archiwum I O Watrze I Leader +
Gotowanie w 孤rbskim Plesie

(29.04.2009) Joanna Z這tkowska: "24 kwietnia 2009 uczniowie Prywatnego Technikum Hotelarskiego w Zakopanem wybrali si na S這wacj na Wiosenn Wystaw Potraw i Wyrob闚 Cukierniczych. W tym roku konkurs, bo tak form mia豉 impreza, odby si w pi瘯nym hotelu „Banik” w 孤rbskim Plesie. Swoje umiej皻no軼i prezentowali kucharze i cukiernicy z najlepszych hoteli S這wackich Tatr oraz podtatrza雟kich szk馧 gastronomicznych. By豉 to wspania豉 okazja do poznania gust闚, smak闚 i sposob闚 serwowania potraw po drugiej stronie g鏎. R騜nice by造 widoczne ju na pierwszy rzut oka. A jest to tym wa積iejsze, 瞠 coraz wi璚ej S這wak闚 przyje盥瘸 do nas i nie ogranicza si tylko do zakup闚, ale ch皻nie korzysta z oferty naszych restauracji.
Na konkurs nasi uczniowie przygotowali nast瘼uj帷e potrawy:
- pstr庵a faszerowanego (mi璠zy innymi: miodem i orzechami)
- placki ziemniaczane z 這sosiem w璠zonym
- oscypka z brusznicami
By豉 to mieszanka tradycji i improwizacji w celu szukania nowych smak闚.
Prawdziw furor zrobi造 jednak pierogi z kasz gryczan.
Konkurs by w pi徠ek, a poniewa S這wacy w wi瘯szo軼i s religijni, po t postn potraw ustawi豉 si d逝ga kolejka. Dobrze, 瞠 byli鄉y na to przygotowani i mieli鄉y 500 pierog闚. Wystarczy這.
Za swoje potrawy uczniowie otrzymali wyr騜nienie. Najwa積iejsze jest jednak zdobyte do鈍iadczenie i podtrzymywanie starych znajomo軼i. A rewan b璠zie ju 1 czerwca w Zakopanem, bo na nasz Ma這polsk Olimpiad Jajcarsk przyjad uczniowie ze S這wacji.
Pami皻ajmy, 瞠 Tatry nie mog nas dzieli, musz nas 陰czy."

Foto-relacja (zdj璚ia Prywatne Technikum Hotelarskie w Zakopanem):



 

I Strona g堯wna I Wiadomo軼i I Kultura I Sport I Pogoda I Turystyka I Narty I Ko軼i馧 I

I Radio Alex I G這s Ameryki I Z peryskopu... I DH Zakopane I Telefony I Apteki I

I Reklama I Og這szenia I Muzyka I Video I Galeria I Archiwum I O Watrze I